Dagritme

Een regelmaat tijdens de opvang
dagritmeElke dag dezelfde regelmaat is voor de kinderen duidelijk en prettig. Kinderen weten op deze manier goed waar ze aan toe zijn. Het ritme van de baby wordt zoveel mogelijk aangepast aan het ritme van thuis. In overleg worden er aanpassingen gemaakt als dat nodig is.

Naarmate de leeftijd vordert kan het kind zich steeds meer aan het groepsgebeuren gaan aanpassen.

Tussen 7.00 en 9.00 uur

Kinderen worden gebracht. Als voor u als ouder een andere tijd beter uitkomt, laat het dan even weten. Misschien kunnen we samen tot een oplossing komen. Ze zijn bij binnenkomst vrij om te spelen en krijgen de tijd even te wennen.

Rond 9.30 uur

Kinderen die zindelijk zijn gaan even op het potje of op het toilet. Als kinderen nog in de oefenfase zitten van de zindelijkheid, kan dit natuurlijk ook steeds tussentijds.

Hierna gaan we met alle kinderen aan tafel. Tijd om een lekker stukje fruit te eten, sap te drinken en gezellig te kletsen en/of te zingen. Versjes, verhaaltjes en geluidsspelletjes vormen de basis.

Rond 10.00 uur

De kinderen die nog niet zindelijk zijn krijgen een schone luier en de kinderen die naar bed willen, gaan lekker slapen. De andere kinderen spelen bij goed weer buiten. Als het erg slecht weer is doen we binnen een leuke activiteit en komt er een moment dat het droog is gaan we even een frisse neus halen.

Veel kinderen vinden het leuk om lekker te knutselen. Op diverse manieren wordt dit mogelijk gemaakt. Zo zullen we veel tekenen, krijten, verven, kleuren, knippen en plakken.

Rond 11.30 uur

We ruimen alles netjes op en gaan naar het toilet. Daarna gaan we aan tafel. Ook de aller kleinsten zitten er gezellig bij in verstelbare (bloom)stoel. Nadat voor iedereen het eerste broodje gesmeerd is en de melk is ingeschonken zingen we een liedje. Bij de tweede boterham mogen de kinderen die het kunnen en leuk vinden hun eigen broodje smeren met boter.  Ze mogen dan kiezen wat zij op hun broodje willen. Bij de eerste boterham zal dat kaas of worst zijn en bij de 2de en 3de boterham mogen ze ook kiezen tussen verschillend ‘zoet’ beleg. U kunt dan denken aan vruchtenhagel, schuddebuikjes, jam, kokosbrood, of appelstroop. Daarna lezen we nog een verhaaltje voor en zingen we liedjes rondom het maandthema.

Rond 12.45 uur

Iedereen die nog niet zindelijk is krijgt een schone luier. Gezamenlijk lezen we dan een verhaaltje en de kinderen die een middagdutje nodig hebben gaan daarna lekker naar bed. In de zomer zullen we zoveel mogelijk buiten zijn, of het moet te warm worden. Op het heetst van de dag, tussen 12.00 en 15.00 uur, zullen we binnen blijven.

Rond 15.00 uur

Alle kinderen krijgen een koekje en wat te drinken. We zingen wat liedjes en spelen daarna buiten of binnen weer verder.

Vanaf 17.00 tot 18.30 uur

De kinderen worden weer opgehaald. Omdat de kinderen moe zijn als ze opgehaald worden en ze veelal echt even de aandacht van de ouder(s) opeisen, is de overdracht kort maar duidelijk.

Als er iets te melden valt, geef ik dat direct door. Als er iets apart besproken moet worden, kunnen we daar eventueel een afspraak voor maken. U kunt mij altijd mailen of bellen als u vragen heeft.

n.b. Dit dagritme is een uitgangspunt. Natuurlijk is het mogelijk dat er van dit ritme afgeweken wordt, wanneer blijkt dat het niet aansluit op het ritme van thuis of dat we een dagje weg willen naar bijvoorbeeld de kinderboerderij.